Sir GHI

Ago, Ergo Sum!

Sindromul prea mult TV românesc


unnamedDespre cum proprietarii de posturi TV din Republica Moldova aduc jurnalişti din România însă interzic difuzarea emisiunilor autentice româneşti din cauza unor drepturi de autor.

În ultimii ani tot mai mulţi jurnalişti de renume din România trec Prutul, lucru bun zic eu, precum şi o bună parte din telespectatori. Acum nu o să mă/vă întreb dacă aceştia vin din considerente “patriotice”, sau doar din considerente financiare, oferte generoase.

Faptul că ei sunt buni jurnalişti la Bucureşti nu înseamnă că ei vor avea rezultate notabile şi la Chişinău, însă cu siguranţă aduc un suflu nou, iar experienţa lor este foarte necesară pentru colegii lor de breaslă de aici. M-am obişnut să îi văd ca adevăraţi titani la televiziunile de la Bucureşti, incisivi şi duri în special cu politicienii, însă atunci când ajung la Chisinau parcă nu mai sunt la fel. Posibil această se datorează faptului că nu cunosc specificul basarabeanului şi realităţile de aici, nu ştiu cum să îi abordeze, sau înclin să cred chiar că comportamentul lor frumos cu invitaţii show-urilor este bazat pe faptul că nu doresc să îşi supere invitaţii sau şefii lor, care sunt şi proprietarii televiziurilor, creându-le un disconfort prin întrebări dificile.

În acelaşi timp, deşi numărul jurnaliştilor de peste Prut prezenţi la Chişinău creşte, numărul emisiunilor TV produse în studiourile de la Bucureşti scade, şi asta în condiţiile în care TVR-ul a revenit în grila de programe din Republica Moldova. TVR-ul retransmite de fapt un mix de programe “special dedicate” realităţilor din Republica Moldova, un fel de TVRi astfel încât cei din Republica Moldova află prea puţin despre ce se întâmplă în România. PRO TV-ul are o gamă complexă de emisiuni şi programe, având cea mai mare audienţă nu doar în România ci şi în Republica Moldova.

Însă din 2009 au apărut multe televiziuni şi la Chişinău. “Moldova acum ai televiziune!” era sloganul unei dintre ele. Iar pentru că televiunile au nevoie de audienţă şi asta nu se obţine oricum, oamenii deştepţi care le patronează s-au pus pe treabă. Astfel au început să producă emisiuni similare celor din România, au adus jurnalişti de acolo  şi s-au gândit cum să le interzică pe cele din România aici pentru a nu le face concurenţă. Prime şi Canal 3 sunt campionii “rachetului TV”. Aceste televiziuni au cumpărat drepturile exclusive de retransmitere pe teritoriul Republicii Moldova a meciurilor de fotbal din competiţiile internaţionale și au organizat “Moldova are talent”. Desigur calitatea celei din urmă a fost de un nivel foarte scăzut. Juriu slab iar prezentatorii nefireşti. Cu toate acestea moldovenii au fost obligaţi să urmărească acest show TV, fiindu-le îngrădit dreptul de a urmări show-ul similar de la de PRO TV Bucureşti.

Da, e foarte bine că se fac şi la Chişinău astfel de show-uri şi programe, însă de ce să mi se îngrădească dreptul meu de a urmări show-urile din România, şi asta în condiţiile în care la el participă şi mulţi basarabeni, fiind organizate preselecţii şi la Chişinău. Ştiu că lupta pentru audienţă este dură, însă de ce să ghetoizezi lumea de aici şi să o fortezi să se uite doar la  show-urile Made in Moldova? Am impresia că s-a creat un nou zid pe Prut, de data aceasta nu din sârmă ghimpată ci de bruiaj mediatic. Nu voi ramâne surprins să văd anul viitor un show “MasterChef” Made in Moldova, care cu siguranţă va duce la interzicerea MasterChef-ului românesc.

Advertisements

March 3, 2014 - Posted by | Politică, Presă, Social | , , ,

3 Comments »

 1. […] petrusirghi.wordpress.com (0 […]

  Pingback by glasul.md : Sindromul prea mult TV românesc, de Petru SÎRGHI | March 3, 2014

 2. “Cu toate acestea moldovenii au fost obligaţi să urmărească acest show TV, fiindu-le îngrădit dreptul de a urmări show-ul similar de la de PRO TV Bucureşti.”
  Asta nu se intampla neaparat din cauza cenzurii, autocenzurii sau altora de genul …! Emisiunile astea sunt facute pe baza unor formate importate din vest (in general). Aia cand cumpara licenta sau ce e aia au obligatia sa transmita emisiunea respectiva numai pe teritoriul unde isi desfasoara oficial activitatea, adica romanii in Romania si basarabenii acolo. Fireste doar daca nu au licenta si pentru ambele teritorii! Tot la fel nici in Romania nu se pot vedea tembeliviziuni gen jurnal.md din momentul cand au inceput sa transmita seriale americane luate (probabil ilegal!) de la rusi (dupa dublarea in limba rusa) si pentru care nu exista cel putin licenta de preluare si in Romania (si destul de probabil ca nici in R Moldova!).

  Comment by AlxQ | March 3, 2014

 3. de ex: “MasterChef is a television competitive cooking show franchise created by Franc Roddam, which originated with the UK version in July 1990. The format was revived and updated for the BBC in February 2005 by executive producers Franc Roddam and John Silver and series producer Karen Ross.

  The show’s format has been exported around the world under the same MasterChef logo, and is now produced in more than 40 countries and airs in at least 200 territories.”
  In mare: “MasterChef” este o emisiune concurs culinar-de tip franciza, originara din Marea Britanie si care este produsa in 40 de tari si in cel putin 200 de teritorii!
  Probabil ca daca vrei neaparat o poti vede prin tv prin satelit sau cablu care preia tv romanesti! sau direct prin satelit romanesc!

  Comment by AlxQ | March 3, 2014


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: